- suspensie uleioasă sterilă pentru tratamentul mastitelor acute și cronice la bovine, în perioada de lactație
- combinație foarte eficientă și neiritantă de patru antibiotice (penicilină, dihidrostreptomicină, neomicină, novobiocină) și prednisolon cu rol antiinflamator
- datorită novobiocinei, preparatul este eficient și împotriva așa numitelor bacterii de formă L
- excipient de calitate – asigură pătrunderea rapidă după aplicare a substanțelor active din preparat în parenchimul glandei mamare
- timp de așteptare: carne – 7 zile, lapte – 72 ore (6 mulsori)
COMPOZIȚIA – o seringă (10 ml):
Sodiu de novobiocină 100 mg
Sulfat de neomicină 150 mg
Procain benzilpenicilină 100 000 UI
Sulfat de dihidrostreptomicină 125 mg
Prednisolon 10 mg
Arachidis oleum 10 ml
Silica colloidalis anhydrica 0,2 g
PARTICULARITĂŢI FARMACODINAMICE:
Preparatul este o suspensie sterilă uleioasă care conţine novobiocină, neomicină, penicilină, dihidrostreptomicină şi prednisolon, într-un amestec uleios. Combinaţia de componente antibacteriene si anti-inflamatorii este indicată pentru tratamentul şi prevenirea mastitelor acute şi cronice cauzate de microbii genospecia Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Proteus şi E. coli. Penicilina acţionează asupra sintezei peretelui celular al bacteriilor în creştere. Se leagă la proteina specifică de legătură, după care are loc inhibarea sintezei peretelui celular prin blocarea sintezei peptidoglicanului şi activarea enzimelor autolitice în peretele celular, ceea ce duce la lezarea peretelui şi la moartea celulei. Aşadar are o acţiune bactericidă. Novobiocina are atât caracteristici bactericide cât şi bacteriostatice şi acţionează prin inhibarea specifică a activităţii DNA girazei, împiedicând astfel înmulţirea bacteriei. Neomicina intervine asupra funcţiei ribozomale a bacteriei, cauzând astfel perturbări ale sintezei de proteine. Streptomicina intervine afectând formarea membranelor celulare şi influenţează funcţiile ribozomilor, care au un rol important în biosinteza proteinelor. Înmulţirea bacteriilor se încetineşte sub influenţa sistemelor enzimice. Prednisolon-ul, care este un glucocorticoid sintetic, inhibă procesele locale inflamatorii, reduce edemul şi limitează activitatea fagocitară a limfocitelor.
PARTICULARITĂŢI FARMACOCINETICE:
Preparatul este o combinaţie de patru antibiotice cu prednisolon care acţionează antiinflamator. Penicilina este absorbită prin celulele epiteliale ale glandei mamare şi, prin vasele de sânge, pătrunde în zonele tratate şi netratate. Penetrarea ţesuturilor este însă foarte redusă. Se elimină în principal prin rinichi şi o mică parte prin ficat în cadrul circulaţie biliare. Novobiocina este absorbită numai după administrarea pe cale orală şi se elimină prin ficat în sistemul biliar. Se excretează din organism prin urină şi fecale. Dihidrostreptomicina, după administrarea intramamară, este absorbită slab din rezervorul de lapte în ţesutul glandei mamare; complet este absorbită foarte puţin şi nu atinge concentraţii detectabile în sânge. Resturile de antibiotic sunt eliminate prin lapte la prima mulgere; partea absorbită complet este excretată prin urină sub formă nemodificată. După administrarea intramamară, neomicina este absorbită complet numai într-o foarte mică măsură. Sub formă activă este eliminată prin lapte şi o cantitate mică, absorbită complet, este excretată prin urină şi fecale.
INDICAŢII:
Tratamentul mastitelor acute şi cronice la vaci în perioada de lactaţie, determinate de germeni patogeni sensibili la novobiocină, penicilină, dihidrostreptomicină şi neomicină.
CONTRAINDICAŢII:
Hipersensibilitate la penicilină.
REACŢII ADVERSE:
La indivizii alergici se pot observa uneori reacţii alergice, în special după administrările repetate ale preparatului (salivație, dispnee, edeme pe piele în regiunea capului şi perineu).
INTERACȚIUNI CU ALTE MEDICAMENTE:
Nu sunt cunoscute.
POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE DE ADMINISTRARE ŞI MOD DE ADMINISTRARE:
Agitaţi bine conţinutul seringii, apoi introduceţi preparatul (10 ml de preparat) în sfertul afectat. Preparatul trebuie aplicat în mamelonul muls în prealabil.
Intramamar.
Dacă este necesar, spălaţi atât ugerul cât şi mameloanele cu apă caldă şi ştergeţi-le. Dezinfectaţi capătul mameloanelor cu un produs corespunzător, îndepărtaţi dopul de plastic şi introduceţi capătul seringii în mamelon. Apăsaţi pistonul şi introduceţi conţinutul seringii în uger. Masaţi sfertul în cauză pentru o mai bună penetrare a preparatului în sinusul galactofor. Dacă este necesar, tratamentul poate fi repetat după 24 – 48 ore.
ATENTIONARI SPECIALE:
A se evita contactul cu pielea şi ochi. În caz de accident a se spăla locul cu apă. Persoanele care prezintă hipersensibilitate la penicilină să evite contactul cu acest preparat.
TIMP DE AŞTEPTARE:
carne – 7 zile
lapte – 72 ore (6 mulsori)