DENUMIREA PRODUSULUI MEDICINAL VETERINAR
FLORCRID, solutie injectabila pentru bovine si suine.
DECLARAREA SUBSTANTEI ACTIVE SI A ALTOR INGREDIENTI
1ml. produs contine:
Florfenicol………………………300 mg.
Propilenglicol,
N-metil-pirolidona,
Macrogol 300.
INDICATII:
In tratamentul afectiunilor produse de germeni sensibili la florfenicol.
Bovine:
Tratamentul preventiv (in efectivele in care diagnosticul a fost confirmat) si curativ al infectiilor aparatului respirator produse de Manheimia haemolytica, Pasteurella multocida si Histophilus somni.
Suine:
Tratamentul infectiilor respiratorii acute produse de Actinobacillus pleuropneumoniae si Pasteurella multocida.
CONTRAINDICATII
Nu se administreaza la taurii si vierii adulti folositi pentru reproductie.
Nu se administreaza in caz de sensibilitate cunoscuta la substanta activa sau la excipienti. Nu se utilizeaza la purcei mai mici de 2 kg. Nu se administreaza la purcei mai mici de 2 kg.
REACTII ADVERSE
Bovine:
Poate sa apara o reducere a consumului de furaje, materii fecale moi pe durata tratamentului. La intreruperea tratamentului animalele isi recapata rapid si complet apetitul. Administrarea intramusculara sau subcutanata poate fi insotita de leziuni inflamatorii la locul de injectie, care persista 14 zile. In cazuri foarte rare au fost raportate cazuri de soc anafilactic la bovine. De obicei aceste reactii sunt usoare si tranzitorii.
Suine:
Cele mai frecvente reactii adverse, se manifesta prin diaree tranzitorie, eritem, edem perianal si rectal la 50% din animale pe o durata de o saptamana. In conditii de teren, o saptamana sau mai mult dupa ultima doza administrata, aproximativ 30% din porci prezinta hipertermie (400 C) asociate cu dispnee si depresie. La nivelul locului de injectie poate aparea edem pe o perioada de 5 zile. Leziunile inflamatorii la locul de injectie pot fi observate timp de 28 de zile.
SPECII TINTA:
Bovine, suine.
POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE (CAI) DE ADMINISTRARE SI MOD DE ADMINISTRARE
Bovine:
Tratament:
Administrare intramusculara: 20 mg. florfenicol/kg. greutate corporala sau 1 ml. de produs/15 kg. greutate corporala, de 2 ori la interval de 48 de ore.
Administrare subcutanata: 40 mg. florfenicol/kg. greutate corporala sau 2 ml. produs/15 kg. greutate corporala, o singura administrare.
Preventiv:
Administrare subcutanata: 40 mg. florfenicol/kg. greutate corporala sau 2 ml. produs/15 kg. greutate corporala, o singura administrare.
Suine:
Administrare intramusculara: 15 mg. florfenicol/kg. greutate corporala sau 1 ml. de produs/ 20 kg. greutate corporala, de 2 ori la interval de 48 de ore.
Se evalueaza cat mai corect greutatea animalului pentru a asigura o doza si a evita subdozarea.
RECOMANDARI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTA
La administrarea intramusculara este recomandata tratarea animalelor in faza incipienta a bolii si evaluarea raspunsului la tratament dupa 48 de ore de la a doua administrare. Daca semnele clinice ale bolii respiratorii persista 48 de ore dupa ultima injectare, tratamentul trebuie schimbat utilizand alta formula sau alt antibiotic si continuat pana semnele clinice dispar. Stergeti capacul inainte de a lua fiecare doza. Folositi seringi sterile si ace uscate. Nu intepati capacul mai mult de 25 de ori. Injectiile trebuie efectuate la nivelul gatului cu un ac numarul 16. Volumul dozei administrate intr-un singur loc nu trebuie sa depaseasca 10 ml la bovine si 3 ml. la suine.
TIMP DE ASTEPTARE
Bovine (carne si organe) 30 zile (administrare intramusculara) 44 de zile (administrare subcutanata).
Suine (carne si organe) 18zile.
Nu este autorizata utilizarea produsului la animalele care produc lapte pentru consum uman.
UTILIZARE IN PERIOADA DE GESTATIE SAU DE LACTATIE
Studiile efectuate pe animale de laborator nu au evidentiat un potential embriotoxic sau fetotoxic al florfenicolului. Totusi, siguranta produsului la speciile tinta nu a fost demonstrata asupra performantei reproductive, a gestatiei si a lactatiei. Utilizarea produsului se face dupa evaluarea raportului beneficiu/risc de catre medicul veterinar.
SUPRADOZARE
Bovine:
Poate sa apara o reducere a consumului de furaje, materii fecale moi pe durata tratamentului.La intreruperea tratamentului animalele isi recapata rapid si complet apetitul.
Suine:
Dupa administrarea unei doze de 3 ori mai mari decat doza recomandata s-a observat o scadere a sporului in greutate, a consumului de hrana si apa. Dupa administrarea unei doze de 5 ori mai mare decat cea recomandata poate sa apara voma.